På HRFORUM i februari föreläste Håkan Fritz, vd på Gigger, om de stora paradigmskiften som hittills haft en stor påverkan på marknaden för rekrytering och HR. Håkan Fritz delade bland annat med sig av sina tankar om hur AI kommer att påverka rekryteringskonsultens yrkesroll samt hur det paradigmskifte av marknaden som pågår nu kommer att påverka framtidens HR och rekrytering.
–Jag inledde min föreläsning med att blicka tillbaka på två historiska paradigmskiften som haft en otroligt stor påverkan på HR-och rekryteringsbranschen. Det första inträffade 1991, då Arbetsförmedlingen släppte sitt monopol på rekrytering och bemanning. Det öppnade upp för en bred flora av privata rekryterings- och bemanningsbolag som alla bidrog till att sätta sin prägel på marknaden. Det andra viktiga paradigmskiftet ägde rum år 2000, då dagstidningarna över en natt förlorade en viktig intäktskälla. Då inleddes nämligen på allvar digitaliseringen av platsannonser, säger Håkan Fritz, vd på Gigger, ett bolag som underlättar tillvaron för såväl företag som för frilansare på den nya tidens arbetsmarknad.
Nu är vi på väg in i ett tredje paradigmskifte som dels innefattar en accelerering av gigekonomin då allt fler väljer att ansluta sig till uppdragsekonomin snarare än att vara anställda. Håkan Fritz är övertygad om att vi går mot en framtid där allt fler försörjer sig som giggare och där företags efterfrågan på giggare kommer att öka dramatiskt.
–En annan tydlig utveckling är att rekryteringsbolagens urvalsprocesser håller på att förändras. Vi har gått från ostrukturerade anställningsintervjuer till att i dagsläget tillämpa extremt strukturerade intervjuer. Nu kommer AI in som ett allt mer betydelsefullt rekryteringsverktyg. AI kan bland annat fånga upp kandidatens kroppsspråk, ansiktsuttryck och liknande på ett sätt som avslöjar mer än man tror i rekryteringssammanhang, säger han.
Han avslutade sin föreläsning med en framtidsspaning kring transformationen av rekryteringskonsultens yrkesroll.
–Rekryteringskonsulternas nuvarande arbetsuppgifter kommer i ökad utsträckning tas över av AI-robotar och datorer. Framtidens rekryterare kommer istället att lägga mer fokus på rekryteringsprocessens tidiga stadier, alltså definiera vad som krävs för ett specifikt jobb, det vi idag kallar för kompetens kartläggning och det som ligger till grund för kompetensbaserad rekrytering, säger Håkan Fritz.
Inlägg som kanske intresserar dig:
I huvudet på en rekryterare: AI effektiviserar rekryteringsprocessen och renodlar rekryterarens roll