För Camilla Benckert, HR Manager på Orkla Foods Sverige, är viljan att skapa en företagskultur som präglas av engagemang, delaktighet och flexibilitet en av de starkaste drivkrafterna i det dagliga arbetet. Att koppla företagets affärsmål till den individuella medarbetarens bidrag är ytterligare en stark drivkraft. Camilla har bred erfarenhet av HR-arbete i vitt skilda branscher och är dessutom nominerad till Årets HRPROFIL Skåne 2017. Vinnaren kommer att utses på HRFORUM AllStar den 12 oktober i Malmö.
–När det var dags att plugga vidare valde jag att utbilda mig till socionom, men när jag inledde min karriär så började jag arbeta inom HR. Mitt första jobb efter examen var på ett rekryteringsföretag. Därefter har jag varit HR-specialist på tillverkningsföretaget PartnerTech och Procordia Foods. På dataspelsföretaget Massive Entertainment fick jag min första HR-chefstjänst. Jag jobbade på Massive i tre år, det var jättespännande att vara med på den snabba tillväxtresa som bolaget gjorde, säger Camilla Benckert.
Hon har även arbetat som HR Manager på Kockums Ubåtsdivision och återvände därefter till Procordia, som numera heter Orkla Foods Sverige AB.
–Min starkaste drivkraft är att jobba med förändringar och att se effekter av den utveckling som sker på företagsnivå, gruppnivå och individnivå. Att mäta konkreta resultat av HR-arbetet är överlag en stark drivkraft för mig. Jag vill kunna koppla affärsmålen ända ner på individnivå, det handlar mycket om att skapa en kultur som både främjar affären och medarbetarnas utveckling, säger Camilla Benckert.
På Orkla Foods Sverige är digitalisering av HR-arbetet en självklar del av verksamheten. Merparten av HR processerna är idag digitala, liksom den tidigare tidskrävande blanketthanteringen. När Orkla Foods Sverige flyttade sitt huvudkontor från Eslöv till Malmö sorterade även alla medarbetare bort de hyllrader av pärmar som funnits på många kontorsrum och samtliga avdelningar utvecklade nya rutiner för digitala processer och dokumentation. Medarbetarna fick också utbildning i digitala verktyg, exempelvis hur man arbetar effektivare med anteckningar, kalenderfunktioner och planering.
–När man digitaliserar är det viktigt att fråga sig varför man gör detta, vad är syftet. Hur kan digitaliseringen främja affären och underlätta vardagen för chefer och medarbetare? Det är viktigt att se till helheten och inte digitalisera för digitaliserandets skull. Ett bra exempel är att genomföra de första stegen i en rekryteringsprocess via videointervjuer istället för fysiska intervjuer. Det spar tid och reskostnader och gynnar dessutom miljön, säger Camilla Benckert, som förstås är glad över att ha nominerats till Årets HRPROFIL Skåne. Hon betraktar nomineringen som ett kvitto på att det hon gör uppmärksammas, såväl internt som externt.