Sommaren är över och vi kickar igång hösten med lite trendspaning. Nedan fördjupar vi oss i 4 HR-trender som är aktuella i höst!
Kortfattat handlar People Analytics, också känt som HR Analytics, om att göra djupgående analyser på de utmaningar och möjligheter som man har inom organisationen. Till skillnad från KPI:er som mäter vad som händer nu och vad som har hänt, fokuserar istället People Analytics på att förutsäga hur det ska bli framåt. Det är lätt att låta magkänslan ta över när viktiga beslut ska tas. Att i stället ta beslut kring till exempel anställning, uppsägning och medarbetarengagemang som är väl grundade i data och statistik ökar det förutsättningarna för organisationer att lyckas. Att använda sig av People Analytics, är med andra ord, en uppåtgående trend som allt fler organisationer ser värde i och börjar anamma.
Att arbeta med sitt Employer Brand har trendat länge men en annan viktig faktor som trendar just nu är medarbetarupplevelsen eller The Employee Experience. Att ha en bra medarbetarupplevelse innefattar allt från den fysiska miljön till vilka digitala verktyg som används. Man försöker helt enkelt sätta på sig medarbetarnas glasögon för att förstå deras upplevelser på arbetsplatsen. Genom att skapa en bra medarbetarupplevelse lyckas organisationer både behålla och attrahera medarbetare samtidigt som de blir viktiga ambassadörer utåt. Belöningen kommer när medarbetarna kan applicera sin positiva medarbetarupplevelse ut mot kunderna och på så sätt också öka lönsamheten.
Möjligheten att kunna arbeta på distans fanns redan innan pandemin men det var först när coronan bröt ut som distanarbete slog igenom på allvar. Nu är det många företag som diskuterar hybridarbetets vara eller icke vara. Hur kommer det påverka organisationen? Hur behåller vi kulturen och gemenskapen? Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna? För många medarbetare har möjligheten till distansarbete blivit en vana och troligtvis kommer arbetsgivare behöva erbjuda en hybridlösning till sina anställda även framöver. En studie som Myndigheten för arbetsmiljökunskap har tagit fram visar både för- och nackdelar med hybridarbete. Fördelarna är att flexibiliteten, självbestämmande och produktiviteten ökar. Nackdelarna är att kreativitet och gemenskapen påverkas negativt.
Det här är en ihållande trend som kommer fortsätta vara minst lika viktig framöver. Pandemin har förstärkt den digitala trenden och möten på distans ses som en självklarhet. Vi har lärt oss använda Teams och Zoom men framöver kommer vi få se nya innovativa verktyg som stöttar hybridarbete på en ny nivå.
Beräkna värdet av strategiska HR-investeringar i siffror
Jobba hemifrån, digital arbetsplats, flexwork, remote work
Om du är nyfiken på att ta del av mer information kring rekrytering, trender och de utmaningar svenska företag upplever när de ska rekrytera – ladda ner rekryteringsrapporten här!