Temat på månadens upplaga av HR-forum var ”Frisk på Facebook, sjuk på jobbet”.
Vi hade besök av Ulrika Blom från Arbetsrättsjouren, som delade med sig av konkreta råd till arbetsgivare som vill förebygga skadliga effekter av de budskap och uppdateringar medarbetarna lägger upp på Facebook.
Ulrika refererade till rättsfall där arbetsgivare och medarbetare mötts i domstol efter att medarbetaren lagt upp information om arbetsgivaren på bloggar, Facebook eller andra sociala medier. Medarbetare som sjukanmäler sig från jobbet och samma dag är mycket aktiva på Facebook med allt de hittar på istället för att arbeta är ett växande problem hos många arbetsgivare. Ulrika exemplifierade genom att nämna en medarbetare som sjukanmält sig och samma dag lagt upp festbilder på nätet, vilket tyder på att medarbetaren i själva verket inte var särskilt sjuk.
Det finns ett antal rättsfall inom området Sociala medier där Arbetsdomstolen gett riktlinjer för vad som är viktigt att tänka på både som arbetstagare och arbetsgivare. En viktig grundpelare att tänka på är att som privatanställd går lojalitetsplikten gentemot arbetsgivaren före yttrandefriheten medan i offentlig sektor går yttrandefriheten före. Det innebär i praktiken att en medarbetare i offentlig sektor kan publicera negativa åsikter och kommentarer om sin arbetsgivare på Facebook utan att kunna åtalas för det. Ett rättsfall är ”Farbror Blå”, en bloggande polis i Skåne som inte förlorade jobbet trots att arbetsgivaren försökte göra sig av med honom, då med hänvisning till polisens grundlagsskyddade rättighet att få yttra sig.
Ulrikas främsta tips till organisationer som vill förebygga liknande konflikter och rättsfall är att upprätta en Social media policy för vad medarbetarna får skriva på sociala medier med anknytning till företaget eller organisationen. En policy fungerar som en trygghet för medarbetaren och arbetsgivaren och förebygger ryktesspridning eller information som på olika sätt kan skada arbetsgivarens varumärke eller anseende. Hennes tips till arbetsgivare som vill säga upp eller avskeda en medarbetare utifrån vad de publicerat på sociala medier är att samla in så mycket skriftligt bevismaterial som möjligt samt att ge medarbetaren en skriftlig varning. Utifrån domarna i Arbetsdomstolen kring sociala medier ska arbetstagaren ha en möjlighet att ta bort eller redigera det publicerade material som arbetsgivaren anser olämpligt. Detta krävs för att det ska finnas saklig grund för en uppsägning eller avsked.
Har du frågor eller funderingar kring ämnet och vill komma i kontakta med
Ulrika, klicka här.
Andra ämnen vi tagit upp på HRforum:
Sociala medier; en flyga som bara inte vill försvinna
HRforum är ett forum som arrangeras av Roi Rekrytering 1 gång i månaden, och vi träffas mellan kl 08:00 – 09:00 och tar upp olika ämnen som på verkar de som arbetar med HR. Är du intresserad av att veta mer eller vara med i ett forum så hör av dig till jenny.sanden@roirekrytering.se