Ett gediget grundarbete och att inte slarva med sin hemläxa lönar sig i många sammanhang, inte minst i samband med en rekrytering. En felrekrytering kan bli otroligt dyr och kostar i genomsnitt ett företag 700 000 kronor. Genom att tänka till innan och förbereda på rätt sätt kan man undvika den typen av kostnader.
–Många blir överraskade när de hör att en felrekrytering kostar i genomsnitt 700 000 kronor men om man räknar ihop alla direkta och indirekta effekter av en felrekrytering så är det ingen ovanlig summa. I vissa roller kan summan vara betydligt högre, säger Lina Friberg, rekryteringskonsult på Roi Rekrytering.
Hennes första råd till rekryterande företag är att fundera på vad den roll ni vill rekrytera ska tillföra till organisationen. Enligt Lina Friberg tror många kunder att de har en intern samsyn kring hur kravprofilen på den person som ska rekryteras ser ut, men det visar sig ofta att man har helt olika bilder av vilka egenskaper, kompetenser och färdigheter personen ska ha.
Se först till att vara överens internt kring kravprofilen på den ni ska rekrytera. Gå därefter på djupet i de olika delarna av kravprofilen. Ett vanligt skäl till uppsägning är att man inte trivs med sin närmaste chef. Det kan därför vara en god idé att kartlägga styrkor och svagheter hos den person som ska bli den nyrekryterade medarbetarens närmaste chef. Fundera också på vilken typ av individ som behövs för att komplettera teamet på er arbetsplats, säger Lina Friberg.
Hon liknar ett gediget grundarbete vid att måla en vägg, där uppemot 80 procent av slutresultatet är beroende av hur omsorgsfull man är med grundarbetet. Samma princip gäller vid rekryteringar.
–Tänk till och undvik att skjuta från höften. Ställ in siktet ordentligt och tänk till innan ni går ut och annonserar. Ta gärna en dialog med en rekryteringskonsult som vågar ställa obekväma frågor, säger Lina Friberg.
Hör mer om vad Lina Friberg säger om förarbetet vid en rekrytering i vår podd!