På HRFORUM i maj föreläste Mats Edler, seniorkonsult på SPP Konsult, på temat tjänstepensionens grunder. Tjänstepensionen är en viktig del av många arbetsgivares samlade förmånspaket, men det är i mångt och mycket en okänd förmån som sällan lyfts fram. Det är synd eftersom tjänstepensionen kan användas som ett verktyg för att såväl attrahera som behålla personal.
– Många arbetsgivare tänker inte på att tjänstepensionen ofta är den näst högsta personalkostnaden och därmed även den näst största anställningsförmånen. Förmåner som medarbetarna inte känner till upplevs inte vara värda något så det är viktigt att arbetsgivare blir bättre på att kommunicera att tjänstepensionen och vad den egentligen innefattar, säger Mats Edler, seniorkonsult på SPP Konsult.
Tjänstepensionen fyller en central del i medarbetares samlade lön. Den kan betraktas som en uppskjuten lönebetalning och innefattar även en livförsäkring samt en sjuk- och olycksfallsförsäkring.
– Tjänstepensionen gör det möjligt för medarbetaren att ha en god levnadsstandard som pensionär och ökar också den generella tryggheten. På min föreläsning tog jag även upp vanliga misstag som arbetsgivare gör när det gäller att rapportera in underlag för tjänstepension. Undersökningar visar att mellan 15 och 20 procent av arbetsgivarna rapporterar in felaktiga underlag till tjänstepensionen, så det är vanligare än man kan tro att anställda får fel pension och arbetsgivaren betalar fel kostnader. Arbetsgivarna ska vara medvetna om att felaktiga underlag kan ge stora ekonomiska konsekvenser i form av stora retroaktiva utbetalningar, säger Mats Edler.
Hon berättade bland annat om arbetsgivarens skyldigheter när det gäller arbetsanpassning och att det finns gränser för arbetsgivarens ansvar för att göra arbetsplatsanpassningar för att en enskild medarbetare ska kunna komma tillbaks i arbete. Det finns ekonomiska, organisatoriska och arbetsmiljörelaterade gränser som reglerar arbetsgivarens ansvar på det här området.
Hans råd till arbetsgivare är att ha full kontroll på sina pensionsavtal så att de följs och vara noggranna i sin rapportering av underlag till tjänstepensionen, exempelvis genom att uppdatera underlaget när en medarbetare befordras och får en högre lön och att pensionsmedförande lönearter i HR-systemen. Ett annat råd är att skapa flöden och processer för tjänstepensionshanteringen så kompetensen kring hanteringen inte finns samlad hos en enda medarbetare.
Arbetsgivaren ska även vara medveten om att det inte går att ¨outsourca¨ ansvaret till en extern part, exempelvis en försäkringsförmedlare. Blir det fel så är det arbetsgivarens ansvar att rätta till så att de anställda får avtalade förmåner.
–Min föreläsning fick ett bra mottagande. Många deltagare sa att de var skeptiska till att dyka upp på en föreläsning om tjänstepensionens grunder, men i efterhand var glada att de gick dit eftersom de fick med sig mycket matnyttig information. Det var roligt att ämnet engagerade deltagarna, säger Mats Edler.
HRFORUM vänder sig uteslutande till dig som arbetar med HR-frågor. Vi träffas en gång i månaden mellan klockan 08-09. Grupperna hålls små för att skapa gemenskap och finns i Stockholm, Malmö och Helsingborg. Att delta i HRFORUM är helt kostnadsfritt.