Googlar man på mångfald så får man 2 910 000 svenska träffar på 0,12 sekunder. De översta handlar om mångfald och tolerans i dagens samhälle samt biologisk mångfald. Detta är ganska synonymt med hur vårt samhälle ser ut idag, det är viktigt med mångfald både i natur och i samhälle. Det är dock lättare sagt än gjort.
Som HR-ansvarig hamnar mångfald automatiskt på skrivbordet, ofta som ett direktiv från ledning eller styrelse.
Men vad betyder detta i praktiken och vad är realistiskt att eftersträva? Enligt arbetsmiljöupplysnigen så är mångfald ”olikheter när det gäller kön, social tillhörighet, etnisk och kulturell bakgrund, ålder, sexuell läggning”. Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Mångfald på arbetsplatser betyder egentligen att man som företag kan dra nytta av olika människors erfarenhet och bakgrund för att skapa en stark synergi. Uttrycket lika barn leka bäst stämmer alltså inte i alla sammanhang – är alla lika tänker alla lika och då kan företaget inte utvecklas. Mångfald som ord har nämnts mycket de senaste åren, så ligger där faktiskt något i det också. Däremot kan det ta lång tid att uppnå, när man rekryterar tar man ju trots allt den bäste för jobbet – oavsett bakgrund, ålder eller annat. Låt mångfald ta sin naturliga tid, men ha den alltid i åtanke när du rekryterar.
Har du frågor eller funderingar kring mångfald och rekrytering så är du varmt välkommen att höra av dig!
Jenny, roi:recruit