Novembers HR:forum gästades av Malmö mot Diskriminering. Ämnet var hantering av diskriminering på arbetsplatsen och det blev en intressant diskussion då flera deltagare hade olika infallsvinklar på ämnet.
Förutom diskriminering vid rekrytering kom tillfällen som språk vid kaffemaskinen, om man behandlas olika beroende av kön och hur lagen hjälper eller begränsar en minimering av diskriminering. En punkt som togs upp var åldersdiskriminering och vi fick reda på att endast runt 10% av anmälningar om diskriminering handlar om ålder. Lagen behandlar ålder och många vittnar om att det finns en tydlig diskriminering beroende av just ålder, ändå är det väldigt få som anmäler det.
Johan från Malmö mot diskriminering pratade om hantering av jämställdhetsplanen som ett kontinuerligt arbete där det är viktigt att undersöka förutsättningar, hantera alla skyddsgrunder samt utvärdera effekter av olika aktiviteter. Det finns mycket små saker som är konkreta och relativt enkla att påverka som samtidigt förändrar mycket.
Vilka ord som används i en annons kan ha stor inverkan på utfallet av vilka som söker, tänk igenom och skruva på titel och ord samt tänk igenom om det verkligen är helt nödvändigt för tjänsten att personen kan flytande engelska skriftligt eller om den behöver körkort för att klara av sitt jobb. Detta handlar om indirekt diskriminering och ofta ser vi exempel på annonser där det läggs till krav/önskemål som rutin snarare än att det är helt avgörande, detta är viktigt att tänka på rent juridiskt då kraven i annonsen måste stämma överens med vad tjänsten kräver vid en eventuell prövning.
Nu ser vi fram emot decembers HR:forum som gästas av Nyckeltalsinstitutet och kommer att behandla ämnet nyckeltal inom HR.
/Jenny
Roi Rekrytering