På HRFORUM i Stockholm och Malmö i april föreläste Linda Billstrand från ROI Rekrytering om gigekonomin och dess effekter på den svenska arbetsmarknaden. Intresset för och engagemanget kring temat var stort bland åhörarna, som bland annat fick diskutera gigekonomins för- och nackdelar.
–Jag inledde min föreläsning med att ge en bild av hur trenden med gigekonomi har utvecklats på senare tid. Det är en global trend som tog sin början i USA. Man ska komma ihåg att förutsättningarna på den amerikanska arbetsmarknaden skiljer sig avsevärt från den svenska. Därför är det viktigt att ta sig an trenden med ett kritiskt förhållningssätt, säger Linda Billstrand.
Hon pratade kring hur gigekonomitrenden uppstått, hur många som omfattas av den och vilka faktorer som bidrar till att driva trenden framåt, däribland urbanisering, digitalisering och millenialgenerationens inträde på arbetsmarknaden.
Giggarna öppnar upp nya vägar på arbetsmarknaden
––Deltagarna fick bland annat diskutera hur man kan möta och systematisera inför den här trenden utifrån ett HR-perspektiv. En fördel är att gigekonomin öppnar upp för allt fler på arbetsmarknaden, den blir tillgänglig för en större grupp människor. Vi blir allt fler i Sverige och förväntas dessutom jobba allt längre. I det sammanhanget kan gigekonomin öppna upp för nya vägar på arbetsmarknaden. Samtidigt finns det en risk att gigekonomin delar upp människor i en första och andra klassens arbetsmarknad, säger Linda Billstrand. Såvida inte giggandet är självmant förstås. Just valmöjligheten, flexibiliteten och ägandeskapet av sin tid och sitt arbete är tveklöst det mest tilltalande ur giggarens perspektiv. I andra vågskålen ligger faktorer som ökad ekonomisk osäkerhet, ett svagare trygghetssystem och stora krav på ständig kultivering av kontakter, nätverk och försäljning av egna tjänster. Uppdragen måste in och i rollen som giggaren är du oftast både säljare och utförare av din kompetens och dina tjänster – en aspekt som många ”glömmer” i tjusningen av en lockande flexibilitet och självständighet.
On-demand beteendet påverkar vårt sätt att konsumera tjänster och produkter. Det bidrar i sin tur till att driva fram nya tjänster och företag, vilket även får effekter på vilka grunder människor arbetar. Deltagarna på HR-Forums föreläsning fick i uppgift att gå hem och räkna på vad deras timkostnad skulle bli om de skulle säga upp sig från sitt arbete och istället återvända till sin nuvarande arbetsgivare som egenföretagare och samtidigt vill behålla sin nuvarande livskvalitet. Ur ett affärsmässigt perspektiv är det mycket intressant när mellanhänder kapas och tjänster blir allt slimmade och bygger på digitala och dessutom ömsesidiga utvärderingar. Att använda och utvärdera bokningstjänster för boende och taxiåkning är en sak men att matcha, utvärdera kompetens och utförande av en arbetsuppgift något annat – vilket också får effekter för hur vi leder, fördelar, utvecklar och utvärderar kompetens, arbeta och prestation i framtiden.
–En stor fördel med gigekonomin är förstås flexibiliteten att individen verkligen äger sin egen tid. Många prioriterar exempelvis fritid och roliga uppdrag – vilket är sunt ur ett långsiktigt perspektiv då det gäller att ”hålla allt längre” på arbetsmarknaden. Tid och frihet är dyrbart och även en ny statusmarkör i vårt samhälle idag. Nackdelen är att trenden kan skapa en större ekonomisk osäkerhet och en avsaknad av de trygghetssystem man vant sig vid som anställd. En annan reflektion är att millenialgenerationen faktiskt saknar erfarenhet av vad en lågkonjunktur kan innebära och vilka effekter den kan få för den egna individen. Den svenska modellen kommer otvivelaktigt att luckras upp successivt för att kunna möta förändrade beteenden och trender hos oss människor. Vi är unika i Sverige med vår modell och med vårt omfattande trygghetssystem, vilket innebär att anpassningar kommer att ske men förmodligen i ett långsamt tempo. Att normen ”tillsvidareanställd” på sikt utmanas av roller som ”kombinatör och giggare är inte osannolikt. Men som i många fall tar förändring tid och vi människor har en tendens att vilja både ha kakan och äta den.
Det var roligt att deltagarna verkligen engagerade sig i diskussionerna kring detta, säger Linda Billstrand.
HRFORUM vänder sig uteslutande till dig som arbetar med HR-frågor. Vi träffas en gång i månaden mellan klockan 08-09. Grupperna hålls små för att skapa gemenskap och finns i Stockholm, Malmö och Helsingborg. Att delta i HRFORUM är helt kostnadsfritt.