HR-forum denna gång hade ämnet uppsägning av personliga skäl och gästades av Linda Mårtensson, Employee Relation Specialist/HR BP på Sony Mobile.
De flesta situationer som i förlängningen kan leda till behovet att säga upp en medarbetare av personliga skäl handlar om ett oönskat beteende, enligt Linda. Att uppsåtligen bryta mot företagets policys och regelverk eller att medarbetaren väljer att göra det som den bedömer är viktigt eller kul oavsett om det är i linje med verksamhetens behov eller inte, att arbeta när och var det passar, att regelbundet utebli från arbetsmöten, att helt enkelt inte utföra det arbete individen är anställd för att göra.
Linda lyfter vikten av dokumenterade samtal. Oftast är det cheferna som äger den här typen av situationer/ärenden. HR finns som stöd och support, men bär inte ansvaret för problematiken och är många gånger inte från början helt insatt i den aktuella situationen. Därmed gäller det för HR att börja med att få en så rättvis bild som möjligt om hur situationen ser ut. Detta görs med öppna frågor till chefen och medarbetaren som har möjlighet att ta hjälp av sin fackliga representant om önskat. Gruppen instämmer i vikten av att ha en bra relation med den fackliga organisationen.
Det är viktigt att ha skriftlig dokumentation på samtal och eventuella varningar. Många chefer är av uppfattningen att det krävs tre varningar innan varsel om uppsägning liknande en fotbollsmatch, men detta stämmer inte. Det finns en utbredd osäkerhet och okunskap kring den här typen av uppgifter och risken vid en utdragen process och oförmåga att hantera den uppkomna situationen är att fler individer, arbetsmiljön och därmed arbetet påverkas negativt. Var noga med att följa tvåmånaders-regeln, d.v.s. en varning eller vid varsel om eventuell uppsägning måste denna kunna hänföras till en händelse som inte ligger längre tillbaka i tiden än två månader (haft kännedom om i mer än två månader). Däremot kan äldre/tidigare händelser ligga till grund för att man väljer att agera på ett visst sätt när en händelse uppstår.
Ett förslag är att upprätta en performance improvement-plan där det tydliggörs vilka förändringar som krävs och gör en löpande uppföljning på tre månader om möjligt.
När HR väl kopplas in händer det att chefen redan förlorat förtroendekapital genom att problematiken inte har hanterats på ett bra sätt. Här finns mycket att ta till sig för dig som chef eftersom att det är chefen som är ansvarig för ta tag i situationen och det är oftast enklare om det inte går för lång tid från händelse till aktivitet.
Idag ökar flexibiliteten kring arbetstider- och platser vilket är en del av att vara en attraktiv arbetsgivare eftersom många medarbetare önskar flexibilitet. Enligt Linda har detta inte ökat den här typen av problematik. Även om det kan förekomma så har man i organisationen ett starkt förtroende för medarbetarna.
Tack för ett lärorikt och givande HR-forum!
/Emelie roi:recruit