På HRFORUM i september föreläste Patricia Key, teamutvecklare och rekryterare på Roi Rekrytering, om kroppsspråk och intervjuteknik. Föreläsningen var uppskattad och många fick en påminnelse om kroppsspråkets betydelse för framgångsrik kommunikation, inte minst i samband med anställningsintervjuer.
– På HRFORUM talade jag kring hur vi människor gör bedömningar av och drar undermedvetna slutsatser kring andra människor baserat på primitiva och nedärvda reflexer. Vid första mötet med en människa bedömer vi exempelvis på mindre än en sekund om den här personen kan räknas som en vän eller fiende, säger Patricia Key.
Hon pratade bland annat om vikten av att spegla den person man intervjuar eller pratar med genom att skapa en gemensam arena där motparten känner sig accepterad och bekväm med att verkligen vara sig själv fullt ut.
– Jag påminde om vikten av att anpassa sin samtalsstil till sin motpart. Om man exempelvis möter en person som pratar fort och har ett livligt kroppsspråk så kan det löna sig att möta med liknande frekvens för att få personen att känna sig bekväm och bekräftad. Detsamma gäller om du möter en person som pratar långsamt och funderar länge på sina formuleringar. Att spegla den andres kroppsspråk och signalsystem förmedlar trygghet och får personen som blir intervjuad att känna sig bekväm, säger Patricia Key.
Hon påpekar att kroppsspråket är ett fristående signalsystem som har ett högre signalvärde och ofta kommunicerar tydligare än ord. Enligt kommunikationsforskningen står de ord vi säger för 7 procent av hur vårt samlade budskap uppfattas av mottagaren. Motsvarande siffra för kroppsspråket är 55 procent, medan sättet vi uttalar orden på står för 38 procent av helhetsintrycket.
– Kunskap om kroppsspråk och hur det fungerar är på många sätt grunden till en framgångsrik kommunikation. Man ska komma ihåg att all kommunikation sker på mottagarens villkor, kännedom om kroppsspråkets påverkan ger bättre utväxling på kommunikation och interaktion med andra människor, säger Patricia Key, som fick ett bra gensvar för sin föreläsning av deltagarna på HR-Forum
Vill du veta mer om HRFORUM? Läs mer om våra forum här