Jag hade i förra veckan ett trevligt samtal med en av våra samarbetspartners angående rekrytering.
Han nämnde att de hade haft en del otur på rekryteringsfronten och att de vid ett tillfälle anställt en ny medarbetare som visat sig inte uppfylla de förväntningar de hade haft, och undrade vad det var som de gjort fel.
Medarbetaren hade både vid anställningsintervjuerna och genomgångna analyser presterat väldigt väl och gav ett väldigt positivt intryck.
Inledningsvis verkade det vara en väldig lyckad rekrytering, men efter några månader så visade det sig att denne spenderade större delen av sin arbetsdag surfande på diverse hemsidor av tvivelaktig karaktär… Vid konfrontation visade det sig att medarbetaren hamnat i en identitetskris, som även de tvivelaktiga internetsidorna denne besökt indikerade.
Min respons var omedelbart att det inte var deras fel – kandidater är människor och man kan aldrig förutse deras beteende eller hur de kommer att agera på givna situationer eller vad som kommer att hända i deras liv, lika lite som man kan förutse framtiden.
Därför kan inte det anställda företaget eller en rekryterare veta till 100 % att det är helt rätt kandidat- det visar bara tiden.
Dock kan man göra förarbete för att undvika en felrekrytering. Som jag nämnt tidigare så ska man aldrig ignorera magkänslan men utöver det så var grundlig i förarbetet och tvinga aldrig fram en anställning – låt hellre rekryteringen ta lite längre tid om det finns osäkerhet.
Men det är viktigt att man inte glömmer att det finns fakta att beakta, dvs kvalifikationer för att klara jobbet, innan man kan börja titta på mjuka värden såsom hur personen är.
En felrekrytering kostar mycket tid och pengar!
Behöver du tips och råd så kan du alltid kontakta oss, eller om du vill att vi ska blogga om ett specifikt ämne så hör av dig!
//roi:teamet
info@roirecruit.se