Kristian Randel, HR-chef på konsultbolaget Orango och en av finalisterna i Årets HR-profil 2018, drivs av att arbeta på ett okonventionellt sätt och att tillämpa ett företagsekonomiskt perspektiv i HR-arbetet. Han har bland annat uppmärksammats för Orangos innovativa och personliga rekryteringsannonser.
– Jag har en lite annorlunda bakgrund jämfört med många av mina kollegor i HR-branschen. Jag har en magisterexamen i företagsekonomi med inriktning mot organisation från Lunds universitet. Efter examen år 2000 jobbade jag i tio år som konsult innan jag valde att sadla om till HR-området. Jag längtade efter att jobba mer med att få både organisationer och människor att växa, säger Kristian Randel.
Han var med och startade Orango 2008. Då var det ett konsultbolag med fokus på verksamhets- och processutveckling knutet till affärssystem med tjugo medarbetare. Inriktningen är fortfarande densamma, men antalet medarbetare har ökat till 150.
– Jag brinner verkligen för HR och när jag sadlade om läste jag in mig på mycket litteratur, rapporter och forskning inom alltifrån arbetsrätt till rekrytering. Jag har stor nytta av min bakgrund som ekonom och konsult, det ger mig en annorlunda infallsvinkel till yrket. Jag har successivt byggt upp Orangos HR-funktion på egen hand, det var först i år som vi rekryterade en kollega med fokus på just HR, säger Kristian Randel.
En röd tråd i hans arbete med HR och employer branding är medarbetarengagemang. Att göra alla medarbetare insatta i företagets mål och att arbeta fokuserat med måluppföljning är viktiga hörnstenar i Kristian Randels arbete. Engagerade medarbetare och en modern syn på Orango som arbetsplats utan en massa regler och pekpinnar har också gjort att ryktet om Orango som en riktigt bra arbetsplats spridit sig i branschen. Han är särskilt stolt över sin satsning på att skriva innovativa rekryteringsannonser som verkligen sticker ut från mängden.
– Jag kände att både våra och andra aktörers rekryteringsannonser följer samma mönster och ofta är skrivna utifrån i stort sett samma mall. Jag kände att jag ville göra något annorlunda och valde därför att använda ett mer personligt språk, storytelling och att börja använda humor i annonserna. Jag har fått ett stort gensvar på våra annonser, bland annat på LinkedIn, säger Kristian Randel.
Han är extra stolt över att dels ha vågat tänka utanför gängse ramar när det gäller Orangos rekryteringsannonser och dels över företagets konsekventa och långsiktigt framgångsrika employer branding arbete på LinkedIn, som verkligen börjat ge resultat.
– Jag vill gärna uppmana och inspirera andra att våga tänka nytt när det gäller just rekryteringsannonser. Ytterligare en ambition är att få fler HR-medarbetare att inkludera företagsekonomiska aspekter i sitt arbete. Att vara en av finalisterna till Årets HR-personlighet känns stort och som en bekräftelse på att jag är på väg åt rätt håll med mitt eget arbete, säger Kristian Randel.
Läs mer om finalist Emma Lind här
Läs mer om finalist Hanna Stigmer här
Läs mer om årets event här