Vi på roi:recruit stödjer Hungerprojektet. De bedriver hjälparbete i fattiga länder på ett sätt som vi sympatiserar med. Vi i det rika västerlandet kan ofta inte med framgång lära folk i fattiga länder hur de ska göra, och göra en massa saker åt dem. Viljan att göra något åt sin situation måste finnas hos de som ska stödjas, annars riskerar de att inte bli hjälpta utan bara bli bidragsberoende.
I Indien driver Hungerprojektet sitt arbete på ett annorlunda sätt än i deras andra s.k. programländer. Många olika organisationer är ju verksamma i Indien med olika idéer. Hungerprojektet har valt att stödja demokratiutvecklingen och det genom att satsa på kvinnorna.
Tillsammans med en liten grupp västerlänningar besökte jag för några år sedan Indien för att få se hur Hungerprojektet arbetar där. Vi fick först lära oss lite om bakgrunden till deras arbete under ett par dagar i New Delhi och sedan åkte vi tåg en hel natt de 30 (!) milen till norra Indien och det område vi besökte.
Vi fick lära oss att i alla Indiens ca 600 000 byar ska det finnas byråd och enligt indisk grundlag sedan ca 10 år tillbaka ska hälften av alla ledamöter i byråden vara kvinnor. Erfarenheten har tydligen visat att utvecklingen för byarna blir bäst så, för med kvinnor i byråden kommer skolgång för barnen, vatten och farbar väg till byarna och diverse andra praktiska frågor upp på agendan. Kvinnor värnar uppenbarligen mer om barnen och alla möjliga jordnära problem än vad män brukar göra.
Problemet, som Hungerprojektet adresserar i Indien, är att kvinnorna i byråden inte är vana att ta till orda. Vi besökte ett seminarium dit kvinnor från ett tjugotal olika byråd rest för att under ledning av Hungerprojektets lokala representanter diskutera vad de skulle göra för sina byar. De fick också träning i att argumentera och stärka sig i sina roller. Vi bevittnade hur de i små grupper diskuterade och sedan redovisade för de andra vad de kommit fram till. (Inte olikt hur vi gör på konferenser i Sverige!)
Vid våra besök förstod vi att det är av stor betydelse för kvinnorna att träffa kvinnor från andra byråd. Många hade rest i dagar för att kunna delta. Mycket handlar om att få ut kunskap om vilka rättigheter de har i sina byar. Bland annat berättade en kvinna att hon arbetade för att få en distriktssköterska att besöka sin by. För att få en sådan att komma behöver byn ordna med väg till byn och någonstans att vara för sköterskan. Och när det är ordnat räknade hon med att byrådet (dvs. hon) måste påverka myndigheterna för att de ska få sin rätt till sjukvård.
På så vis utbildar Hungerprojektet kvinnor som valts in till byråden. Utbildningen och meningsutbytena arrangerar de regelbundet under hela den femårsperiod kvinnorna är valda för.
Målet är att öka kvinnornas kunskap och ge dem bättre självförtroende.
Gruppen reste under fem dagar i Indien och besökte flera seminarier och byar.
Efter att på nära håll ha sett det fina och angelägna arbete Hungerprojektet utför är det en stor glädje för mig att roi:recruit är med och sponsrar dem.
/Sven Wennhall, styrelsemedlem i roi:recruit.