På HRFORUM i maj föreläste Adam Gullstrand, biträdande jurist på Advokatfirman VICI. Dagens tema var arbetsrättsfrågor som blivit högaktuella för många företag under det senaste årets Coronapandemi, bland annat vilka krav arbetsgivare och arbetstagare kan ställa på varandra i samband med längre perioder av hemarbete. Engagemanget för föreläsningen var mycket stort, liksom viljan att diskutera arbetsrättsliga frågor utifrån ett Coronaperspektiv.
–Det omfattande och långvariga hemarbetet under pandemin har väckt frågan var medarbetarna ska och bör befinna sig när de jobbar, även när pandemin är över. På min föreläsning gick jag igenom de krav arbetsgivaren har rätt att ställa på sina medarbetare och vice versa när kontoret flyttat hem, säger Adam Gullstrand.
Ytterligare en fråga som han tog upp var informationssäkerhet i samband med hemarbete. När medarbetarna befinner sig på arbetsplatsen har arbetsgivaren ofta bra koll på IT-säkerheten gällande hårdvara så som internetuppkoppling, brandväggar och liknande, men när medarbetarna jobbar hemifrån är det svårt att upprätthålla samma nivå av kontroll, vilket ökar sårbarheten. Även när det gäller hantering och lagring av företagskänslig information har många arbetsgivare ett jobb att göra. Adams uppfattning är att det finns en risk att gränserna lättare suddas ut när man jobbar hemifrån, vilket gör det kan ligga närmare till hands att exempelvis spara företagskänslig dokumentation på en extern hårddisk.
–Mitt budskap till arbetsgivare är att agera proaktivt genom att tydligt kommunicera vilken information som är företagskänslig och de regler som gäller hantering av densamma. Det ökar riskmedvetenheten och förebygger att information så som kundregister, offertunderlag, strategiska dokument och annat sprids på ett otillbörligt sätt, säger Adam Gullstrand.
Intresset och viljan att diskutera de arbetsrättsliga frågor som aktualiserats under Coronapandemin var stort, inte minst med tanke på att hemarbetet förmodligen kommer att leva kvar även under pandemin.
–Många arbetsgivare har definitivt anledning att justera anställningsavtal och policydokument till det faktum att medarbetare i framtiden i högre utsträckning själva kan välja varifrån de vill arbeta. Det handlar bland annat om att förtydliga policys kring var arbetet ska bedrivas och hur företagskänslig information ska hanteras, säger Adam Gullstrand.
Fler inlägg från bloggen:
Coronapandemin utmanar arbetsgivares ansvar för medarbetarnas sociala sammanhang