En felrekrytering kostar mycket tid och pengar. Den som gjort en felrekrytering vet vad jag pratar om.
En rekrytering kan inte garanteras till 100 % i avseendet att det aldrig kommer att uppstå någon form av problem med den person som anställts, eftersom både människor och situationer förändras. Det rekrytering handlar om är att göra en kvalificerad gissning utifrån fakta för att förutse hur bra en kandidat passar för en tjänst. Man tittar på det som varit för att med viss sannolikhet dra en slutsats om det som kommer att vara. Detta gäller oavsett om man tar in ett externt rekryteringsföretag eller om man som anställande företag sköter processen själv. Man kan göra många saker för att förhindra en felrekrytering, här kommer några tips för den som vill hantera rekryteringen i egen regi. Använder du ett rekryteringsföretag har de i regel någon form av garanti och har en rutin i processerna för att undvika felrekryteringar.
Var grundlig
Det första du bör tänka på är att göra ett grundligt förarbete. Felrekryteringar handlar ofta om att man hastat sig genom förarbetet, vilket innebär att man internt inte fastlagt vilka kompetenser och egenskaper den nyanställde ska ha. Och tänk efter, hur ska det bli rättrekryterat om ni internt inte kommit fram till vad det är som är rätt?
Gör en tydlig beskrivning av vad det är en nyanställde ska göra, skriv en klar kravprofil, prata med teamet/chefer som den nya anställde ska arbeta med. Vad är krav och vad är önskemål? Hur ska personen vara? Hur kan den nyanställdes roll utvecklas i framtiden? Lägg lite tid på att få en väl utarbetad kravprofil, den påverkar hela rekryteringsprocessen.
Var tydlig
Skriv en tydlig annons med en klar skillnad på krav och meriterande kunskaper/erfarenheter – ju tydligare du är desto fler relevanta och kvalificerande kandidater får du. Kom dock ihåg att hålla en ton som representerar företaget i annonsen.
Lita på din magkänsla!
Du känner ditt företag, de värderingar ni har och kulturen den nyanställde kommer in i. Ser allt bra ut på pappret men din magkänsla säger något annat, ta då in en second opinion. Många gånger kan en tredje part sätta ord på din magkänsla.
Har du några frågor eller känner dig osäker så kontakta någon av oss på roi:recruit så hjälper vi dig igång!