Att rekrytera fördomsfritt är ett hett ämne som ofta adresseras inom rekryteringsvärlden. Vad innebär det egentligen att rekrytera fördomsfritt och hur ska vi agera för att minimera fördomarna i en rekryteringsprocess?
En fördom är en uppfattning eller åsikt som grundar sig på felaktig eller otillräcklig information. Diskriminering innebär ett beteende som missgynnar en viss grupp av människor på fel grunder. Fördomar kan i vissa fall leda till diskriminering (ahum.se).
Människan drivs av att förenkla och rationalisera tillvaron. Det här gör att vi gärna kategoriserar, generaliserar, klassificerar, grupperar och diskriminerar. Eftersom hjärnans kapacitet är begränsad har vi inte möjlighet att analysera allt i detalj, därför vill hjärnan alltid ta genvägar genom att generalisera och dra slutsatser på otillräcklig information. Vi upprätthåller även våra fördomar genom att söka på information som stärker det vi redan tror på (ahum.se).
Att ha fördomar, är med andra ord, en naturlig mänsklig egenskap. Att rekrytera fördomsfritt handlar inte om att vara helt utan fördomar utan snarare om medvetenheten om att fördomar alltid finns med oss. Att inse att vi bär på fördomar som vi inte var medvetna om från början är en annan viktig insikt. Har man den här förståelsen är det lättare att inte ta beslut baserat på magkänsla eller förutfattad mening.
Att rekrytera fördomsfritt handlar alltså inte om att vara fri på fördomar utan snarare om att jobba metodiskt och vetenskapligt för att minska dessa fördomars påverkan på rekryteringen. Med andra ord är det viktigt att fokus ligger på kompetens. För att rekrytera kompetensbaserat och undvika fördomar kan du:
Genom att praktisera kompetensbaserad rekrytering minskas risken för felrekrytering på grund av mänskliga faktorer och förutfattade meningar.