På HR-Forum i februari föreläste Karin Strandberg, advokat med inriktning mot arbetsrätt på Advokatbyrån Gulliksson. Temat för dagen var arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Karin Strandberg fokuserade bland annat på att tydliggöra arbetsgivarens ansvar men även rättigheter i samband med rehabilitering.
– Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar har förändrats på senare år, vilket ställer högre krav på arbetsgivaren. Regelverket kan ibland upplevas som relativt snårigt, många arbetsgivare uppfattar det som att de har många skyldigheter men få rättigheter. Arbetsgivaren har dock fler rättigheter än man kan tro i det här sammanhanget, säger Karin Strandberg.
Det är exempelvis arbetsgivaren som har rätt att fatta beslut om en medarbetares arbetsförmåga är nedsatt eller inte, vilket utgör grunden för om ett rehabiliteringsansvar inträder.
–På föreläsningen pratade jag om arbetsgivarens rehabiliteringsansvar utifrån arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets olika föreskrifter. Jag talade därför om ansvar för arbetsgivare att skapa rutiner för rehabiliteringsarbetet, att skapa en ansvarsfördelning inom organisationen samt vikten av uppföljning av rehabiliteringsarbetet, säger Karin Strandberg.
Hon berättade bland annat om arbetsgivarens skyldigheter när det gäller arbetsanpassning och att det finns gränser för arbetsgivarens ansvar för att göra arbetsplatsanpassningar för att en enskild medarbetare ska kunna komma tillbaks i arbete. Det finns ekonomiska, organisatoriska och arbetsmiljörelaterade gränser som reglerar arbetsgivarens ansvar på det här området.
–Min föreläsning genererade många diskussioner och ett stort engagemang bland åhörarna. Det är ett ämne som idag påverkar många arbetsgivare och därmed är intresset stort, diskussionerna fokuserade bland annat på gränsdragning för ansvar och ställningstagande som arbetsgivare tvingats ta i olika situationer. Det finns ett stort behov av stöd och rådgivning bland arbetsgivare på det här området. Det är viktigt att veta vilka rättigheter och skyldigheter man har som arbetsgivare för att fullgöra sitt rehabiliteringsansvar för att kunna vara tydlig i sin kommunikation med anställda men också för att kunna sätta gränser för vad man som arbetsgivare skall behöva göra i dessa frågor, säger Karin Strandberg.