Flera olika forskningstudier bekräftar arbetsplatsmiljöns påverkan på både produktivitet och välmående hos medarbetarna i en organisation. Dessutom har det visat sig att anställda som känner sig otrygga och vantrivs på sin arbetsplats presterar sämre vilket leder till minskad produktivitet i hela företaget. Det bör med andra ord ligga i företagets intresse att se till att arbetsmiljön ger bästa möjliga förutsättningar för produktivitet och välmående.
Beroende vilken typ av arbetsplats det är, kan det handla om allt ifrån störande ljud från lunchrummet och telefonpratande kollegor till hörselskadligt buller.
Dålig akustik, oljud från fläktar eller intilliggande trafik kan skapa både stress och koncentrationssvårigheter. Se över arbetsplatsen och fundera över vilka lösningar ni kan tillämpa för en bättre ljudmiljö.
Läs mer om regler och krav för buller på arbetsmiljöverkets webbplats.
Färgsättningen i vår omgivning påverkar oss fysiskt. Man har gjort tester som visar att hjärt- och hjärnaktiviteten påverkas när vi utsätts för olika färger. En tumregel är att blått, grönt, brunt och grått lugnar medan starkare färger som rött, gult och orange ökar energin. De senare kan också upplevas som stressande för vissa personer. Ha detta i åtanke när den fysiska miljön utformas. Färgerna kan appliceras på väggar och möbler, men också på inredning som exempelvis tavlor och växter.
Som arbetsgivare är du skyldig att se till att arbetsplatsens klimat är bra. Både avvikelser uppåt och nedåt på termometern kan upplevas störande och påverka arbetsron negativt. För stillasittande arbete (såsom på ett kontor) rekommenderas en temperatur mellan 20-26°C. Väldigt höga eller låga temperaturer kan ge obehag och leda till sämre koncentration och sämre arbetsförmåga.
Belysningen på arbetsplatsen påverkar trivseln, energinivån och din ergonomi.
Dålig belysning kan resultera i huvudvärk eller problem med nacke och axlar om du exempelvis behöver luta dig framåt för att kunna se bättre. Se också upp med bländande ljus och placera skrivbord så att solen inte lyser direkt på skärmen. En studie från 2002 visar på vikten av naturligt dagsljus på arbetsplatsen och hur det både kan minska stressnivån och öka produktiviteten.
Sist, men inte minst: Den fysiska miljön i form av ergonomi. Hur vi rör oss (eller inte rör oss) påverkar vår hälsa, välbefinnande och därmed också vår produktivitet. Med bekväma, ergonomiska stolar och höj- och sänkbara skrivbord är du en god bit på väg. Det allra viktigaste av allt är dock att införa rörelsepauser, och att variera din arbetsposition. Som naprapatjonas säger: din bästa position är din nästa position. Vi på Roi har dessutom en tradition av att ta veckovisa avstämningsmöten i samband med en uppfriskande promenad – någonting vi starkt kan rekommendera!
Även växtlighet sägs öka vårt välbefinnande och få oss att varva ner. Så ta en tur till närmaste blomsterbutik och skaffa några lättskötta växter att piffa upp arbetsplatsen med, eller varför inte stötta er lokala blomsterhandel genom en stående prenumeration av snittblommor till kontoret varje måndag?
Du kanske även vill läsa:
Rätt förberedelse förebygger kostsamma felrekryteringar
Så skriver du en riktigt bra platsannons
Konsten att välja rätt kandidater