Ganska stor om man frågar de flesta , meningarna går dock isär på hur HR kan påverka detta. Den gamla skolan ser direkta kopplingar mellan ekonomisk kompensation för ökad effektivitet men framtiden ter sig något annorlunda.
De har bedrivits mycket forskning och studier i ämnet kring hur effektivitet kan mätas från ett HR perspektiv – nyckeltal är något som florerar mycket, ökat ansvar och att stiga i graderna är ett annat. Dock visar Bersins rapport och ett flertal andra studier ett något annat perspektiv; om nyckeltal och motivation genom befordringar är så viktigt så visar den senaste undersökningen att återkoppling är väsentligt viktigare. Coachning, gott ledarskap samt möjligheter till personlig och professionell utveckling kan kopplas direkt till Performance Management. Dagens arbetsmarknad är högts dynamisk och transparant, professionella vill utvecklas och söker sig således till arbetsplatser som erbjuder just detta. HR´s funktion blir att säkra gott ledarskap, träna ledarna att coacha och utveckla dess anställda i stället för att motivera genom att kasta pengar och fina titlar på dem.
Bersins rapport visar att företag som rannsakar sig själva, ser ett stort gap mellan ledarskapet och möjligheterna att utveckla de anställda och där i ligger HR´s utmaning de kommande åren. Över hälften (56%) av de som deltog i undersökningen tror att Performance Management är viktigt att lägga tid på och har en direkt koppling till prestation på arbetsplatsen. Dock bör man nog vara observant på att lägga tiden rätt när man arbetar med Performance Management – görs det inte rätt från början tror jag att det kan vara slöseri av värdefull tid och det finns även en risk att hamna i fallgropen där man behåller tidigare ”bra” processer som egentligen inte leder någon vart och därmed får motsatt effekt. Däremot tror jag att om man gör det korrekt så kan HR leda in företaget på ett nytt spår som direkt kan kopplas till positiv utveckling, hållbar arbetsplats och gott ledarskap som stärker företaget på en marknad som blir mer och mer konkurrensutsatt både relaterat produkter, tjänster och anställda.
Vad är det då som leder till denna skiftning relaterat motivation? Är den privata ekonomin så stabil att vi inte längre motiveras av bonus och är vi så stabila i våra roller att vi hela tiden vill ta an nya områden och utvecklas? Jag ställer mig frågande till om denna utveckling passar alla och hur ser det ut om 10 år?
Delar av detta kommer vi att prata om i ett av vårens HRFORUM, är du intresserad av att veta mer så hör bara av dig.
Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till mig, Jenny Sandén på 0735 208 711 eller på e-post jenny.sanden@roirekrytering.se.