Att hålla i en anställningsintervju är inte alltid det lättaste. Nedan har vi sammanställt några tips som gör mötet givande för både dig och kandidaten.
Då du har valt ut kandidaten bland andra sökande, så har du redan säkerställt att personen uppfyller grundkraven för tjänsten. Är det någon specifikt som du vill höra mer om, bör du självklart ställa frågor kring just det. Förebered även frågor som gör att du får en mer kött på benen om kandidatens erfarenhet och kompetens. Be gärna personen ta fram exempel som tydliggör kompetensen eller erfarenheten. Om ni exempelvis söker en serviceinriktad person. I vilka situationer krävdes det att kandidaten var serviceinriktad? Be personen berätta om den gången. Vad handlade situationen om? Vad gjorde personen i situationen? Är detta typiskt för personen? Vad är personens styrka i den situationen? Vad kunde personer gjort bättre?
När du satte kraven för tjänsten så fanns där troligtvis med en lista på det som du ansåg vara meriterade egenskaper/erfarenheter. Ta upp detta med kandidaten och se om kandidaten även uppfyller dessa kriterier.
När en person väl väljer att ta steget vidare från sin nuvarande arbetsgivare eller om personen är arbetssökande idag, är det vanligt att man har lagt ut krokar på flera ställen för att säkra sina chanser att få ett nytt jobb. Det kan även handla om att personen trivs väldigt bra där han/hon är idag och att nästa steg behöver vara rätt på flera punkter för att personen ska överväga att byta. Oavsett anledning är det viktigt att ge ett bra intryck på kandidaten. Det handlar inte bara om att kandidaten behöver få ett bra intryck av den personen som han/hon träffar, utan även att man tänker på att sälja in företaget. Berätta därför gärna om ert företag, er historia, era värderingar, visioner och liknande. Lyft fram exempel på förmåner och utvecklingsmöjligheter om det finns sådana. Förmåner kan handla om flextid, övertidsersättning, förmånliga pensionslösningar, friskvårdsbidrag, personalaktiviteter m.m.
Om kandidaten skulle få jobbet, vad betyder det då? Hur ser kandidatens karriärmål ut och finns det möjlighet för kandidaten att nå dem hos er? Ser du att ni i dagsläget inte att kan erbjuda de utvecklingsmöjligheterna som kandidaten söker, är det bra att vara tydlig med det från början. Om personen sedan börjar och har de förväntningarna om utvecklingsmöjligheter, är det inte säkert att personen blir så långvarig om de förväntningarna sedan inte infrias.
Magkänsla i all sin ära, men man kan inte uteslutande lita på den. Därför rekommenderar vi alltid att man genomför personlighetstester/analyser på de kandidater som man är intresserad av att gå vidare med. Den personen som din magkänsla säger ja till, kanske inte fungerar i det team som personen ska jobba i. Att diskutera resultatet från analysen eller testet gör också att man kan gräva djupare i kandidatens egenskaper och få en mer nyanserad bild av personen.
Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss