På HR-Forum i mars föreläste Cecilia Bergman-Eriksson ägare och organisationsutvecklare av Bergman-Eriksson & Eriksson. Dagens tema var mentorskap och Cecilia Bergman-Eriksson tog bland annat upp fördelar med att ha en mentor, vanliga fallgropar i relationen mellan mentor och adept och hur man får ut mesta möjliga av mentorskapsrelationen.
–En vanlig anledning till att många tvekar inför att skaffa en mentor är tanken att just deras problem eller utmaningar inte är intressant för en mentor. Jag anser snarare att en mentorskapsrelation kan vara föremål för alla typer av diskussioner och teman, högt som lågt. Det finns inga frågeställningar som är för små för att ta upp med en mentor, det är ni tillsammans som definierar var ni ska lägga fokus, säger Cecilia Bergman-Eriksson.
En tumregel för att få ut mesta möjliga av en mentorskapsrelation är, enligt Cecilia Bergman–Eriksson, att adepten tydligt definierar målet och inriktningen för just det här mentorskapet. Fundera kring vad du vill uppnå och vilket fokus era möten ska ha. Var också noga med att behålla detta fokus under samtliga möten. Då ökar förutsättningarna för att verkligen uppnå syftet med mentorskapsrelationen.
–Annat som utmärker ett väl fungerande mentorskap är att adepten ser sin situation lite annorlunda, på nytt och utvecklande sätt. Genom att spegla, lyssna och ställa frågor bidrar mentorn till nya perspektiv, säger Cecilia Bergman- Eriksson.
En vanlig fallgrop att undvika i relationen mellan mentor och adept är att ambitionsnivåerna varierar. Det förekommer exempelvis att mentorn ser en enorm utvecklingspotential i adepten och därför vill gå snabbare framåt i utvecklingen än vad adepten är inställd på.
–Jag tycker att man bör betrakta mentorskapsrelationen som en fantastisk möjlighet att utbyta tankar och testa idéer i en skyddad miljö, ett tillfälle att få konkreta råd och tips från någon som gjort resan tidigare. En framgångsrik mentorskapsrelation kan ofta bidra till en snabbare utveckling av såväl individen som organisationen. Det finns en enorm kraft i det mänskliga mötet, inte minst i mötet mellan mentor och adept, säger Cecilia Bergman-Eriksson.
Inlägg som kanske intresserar dig: