På HRFORUM i februari föreläste Adam Gullstrand från advokatfirman VICI om EU:s nya lönetransparensdirektiv, som ska motverka löneskillnader mellan könen. Det nya direktivet innebär att arbetstagens ställning stärks markant, vilket i sin tur ger arbetsgivare flera goda skäl att se om sitt hus genom att minimera och förebygga strukturella löneskillnader mellan könen.
För att minimera löneskillnader mellan könen inom EU och därigenom säkerställa rätten till lika lön för lika eller likvärdigt arbete antog Europaparlamentet i maj 2023 ett nytt lönetransparensdirektiv.
–Direktivet ger bland annat arbetstagare ökad insyn i lönesättning före anställning, rätt till information om lönenivå bland kollegor med lika eller likvärdiga arbetsuppgifter och krav på att företag med fler än 100 anställda tillhandahåller information om löneskillnader mellan män och kvinnor på ett publikt sätt. Det nya direktivet ökar dessutom kraven på att arbetsgivare ska kunna ge sina medarbetare tillgång till de objektiva och könsneutrala lönesättningskriterier man tillämpat, säger Adam Gullstrand.
Nu pågår arbetet med att formulera en svensk lag på området som väntas träda i kraft senast första halvåret 2026. EU-direktivet gäller dock redan nu. För arbetsgivare är det med andra ord en god idé att se över sina lönestrukturer redan idag.
Engagemanget och intresset från deltagarna på HRFORUM var stort, med många frågeställningar och diskussioner. Flera frågeställningar berörde hur arbetsgivare kan tillämpa direktivets objektiva lönesättningskriterier i praktiken.
–Löneskillnaderna inom EU mellan kvinnor och män har generellt sett minskat på senare år, men ligger fortfarande på i genomsnitt 13 till 14 procent. Lönetransparensdirektivet är ett omtag och ett försök att jämna ut skillnaderna. För arbetsgivare är det viktigt att vara medveten om att medarbetare och deras fackliga företrädare har fått utökade möjligheter att ställa krav på jämställda löner. Medarbetare har exempelvis möjlighet att kompenseras även för historiska löneskillnader. Individens rätt till full kompensation, som även innefattar pensionsavsättningar, bonusar och eventuella förmåner, har stärkts, säger Adam Gullstrand.
Glöm inte att följa oss på sociala medier där vi bjuder på massa härlig inspiration inom HR och rekrytering!